We kennen de winterdepressie, maar is er ook een zomerdepressie?

In de herfst als de bladeren vallen en in de winter als het koud en lang donker is, kan somberheid toeslaan. Een echte winterdepressie ligt op de loer of een mildere vorm, de winterdip of, zoals het ook wel genoemd wordt, de winterblues. Maar niet alleen in de winter komt een seizoensgebonden depressie voor. Ook in de zomer, waar iedereen naar uit kijkt en volop van de zon genoten wordt. Nou ja, niet iedereen. Want er zijn ook mensen die juist in de zomer depressief worden en het overvloedige licht door de lange dagen niet kunnen velen. Lichttherapie, zoals bij de winterdepressie, zou averechts werken. De mensen met een zomerdepressie trekken zich liever terug in plekken waar het donker en koud is. Naast de depressieve gevoelens kan er ook sprake zijn van stress, je moe voelen, slecht eten en slapeloosheid.


Soms is er voor een lichte zomerdip niet meteen therapie nodig. Omdat het vaak jaarlijks terug komt hebben we geleerd ermee om te gaan. Maar als het erger wordt en de kenmerken van een echte depressie krijgt, is het verstandig hulp te zoeken.

Gezondheidsnet geeft een aardig overzicht van wat een zomerdepressie is. Op de foto zien we een jonge vrouw met dit ziektebeeld. Het blijkt dat een zomerdepressie twee keer zo vaak voorkomt bij vrouwen vergeleken met mannen. Bovendien komt het vooral bij vrouwen voor onder de 55 jaar. Dus de kans dan wij als senioren het krijgen is minder, maar herkennen we bij onszelf gedurende de zomerperiode symptomen van een zomerdepressie of zomerdip, dan weten we wat er aan de hand is.