Moeten we of willen we wel alles weten

Op verzoek van een ouderenbond hield ik een lezing over geneeskunde en het ouder worden. De insteek was om alert te zijn op symptomen om ziektes te voorkómen of in een vroeg stadium te herkennen. Toen ik bezig was zei opeens een vrouw: `Dit hoef ik allemaal niet te weten'. Er ontstond natuurlijk een boeiende discussie. Want als je steeds meer weet over aandoeningen op oudere leeftijd, kom je misschien te gauw op gedachten dat je iets onder de leden hebt. Maar bij weinig kennis mis je natuurlijk ook weer signalen die op ziekte wijzen en door tijdig aan de bel te trekken kan er misschien nog veel aan gedaan worden of zelfs voorkómen worden.

Toch lijkt het hemd nader dan de rok. Ik vertelde haar dat ik lichtflitsen in mijn oog zag en dat je daarmee onmiddellijk naar de oogarts moet omdat de kans bestaat dat het om een netvliesloslating gaat. Maar als je dat niet weet, zie je het nog een paar dagen of een week aan voordat je toch besluit om naar de huisarts te gaan. Maar dan is het mogelijk te laat.

Ik vroeg aan haar of ze dit misschien wel had willen weten als zijzelf opeens een lichtflits in haar oog zou zien. `Ja', gaf ze duidelijk aan. `Zoiets wil ik wél weten'.

Jan van Ingen Schenau