Bij wazig zien meteen de huisarts raadplegen

Bij wazig zien kan meestal gedacht worden aan staar (cataract), een vertroebeling van de ooglens. Door deze vertroebeling wordt geen scherp beeld meer verkregen en wordt het beeld wazig. De meest voorkomende vorm van staar is de ouderdomsstaar. Het gevolg is een slechtziendheid die steeds erger wordt. Gelukkig is er een uiterst effectieve therapie: de staaroperatie.

Voordat we iets van staar merken, kunnen er jaren voorbijgaan. Totdat we last krijgen van een wazig beeld, alsof we door een vieze ruit kijken. Maar ook kunnen we alles niet meer zo goed zien zoals we gewend waren. Autolampen kunnen ons verblinden en we gaan liever niet bij het raam zitten waar de zon op schijnt. Wanneer deze verschijnselen zich voor gaan doen, is het zaak meteen de huisarts te raadplegen, juist omdat de behandeling zo effectief is.

Maar sowieso is wazig zien een symptoom waar je niet mee moet blijven rondlopen. Want staar is weliswaar een belangrijke oorzaak, maar er zijn veel meer oorzaken, zoals droge ogen, migraine, diabetes of gewoon omdat de brilsterkte aangepast moet worden. Als we plotseling wazig gaan zien, moeten we helemaal haast maken om er naar te laten kijken, want we kunnen te maken hebben met een glasvochtloslating of een netvliesloslating.  Ook sommige medicijnen kunnen wazig zien als bijwerking hebben. En dit zijn nog maar een paar voorbeelden. Alle reden dus om direct aan de bel te trekken en goed te laten uitzoeken wat er aan de hand is.