4 tips om met een vergrote prostaat om te gaan

Dat prostaatvergroting een `oude mannenkwaal' is, wisten we al. Maar dat de prostaat al groter wordt vanaf de 25-jarige leeftijd wisten we vast niet. Prostaatvergroting is geen pretje, maar gelukkig heeft meer dan de helft van de mannelijke senioren er geen last van. Maar de anderen dus wel. Voor een man die altijd goed kon plassen, zijn de klachten van prostaatvergroting een flinke en erg hinderlijke tegenvaller. Harvard Medical School zet een en ander op een rijtje.

Symptomen

Een zwakke, onderbroken urinestraal
Aandrang om te plassen terwijl er maar weinig komt
Het gevoel niet uitgeplast te hebben
Vaak plassen, vooral 's nachts

Vanwege de klachten zoeken veel mannen hulp. Medicijnen kunnen ingezet worden en operatieve ingrepen worden steeds beter. Maar als het even kan is `watchful waiting' beter. Dat betekent dat de situatie goed in de gaten moet worden gehouden en nog geen medicatie wordt voorgeschreven. Maar wel wordt gekeken naar wat men zelf nog kan doen.

Tips om de klachten van een vergrote prostaat te verlichten

Probeer stress te verminderen door relaxatietechnieken zoals meditatie
Probeer zo goed mogelijk uit te plassen en neem daar de tijd voor
Overleg met de arts welke medicijnen die u gebruikt de klachten kunnen doen verergeren
Probeer 's avonds zo min mogelijk te drinken. Koffie en alcohol kunnen leiden tot meer urineproductie en zorgen ervoor dat 's nachts meer geplast moet worden

Opmerking Het kan helpen om na het uitplassen even te wachten. Vaak komt er nog een nieuwe plas en soms nog wel een derde plas.