Wat is een steenpuist?

Een steenpuist, ook wel furunkel genoemd, is een ontsteking van een haarzakje. Er kan weefselversterf bij optreden en pus. Voorkeursplaatsen zijn vaak liezen, nek en billen. Drukkende kleding kunnen de boosdoener zijn. Steenpuisten kunnen bij iedereen voorkomen, maar bij afnemende weerstand, zoals bij ouderen en diabetes kan voorkomen, zou de kans erop toenemen.
Op zich is een steenpuist vervelend en kan het pijnlijk zijn en kun je koorts krijgen, maar is het niet gevaarlijk. Wel is het erg besmettelijk. HygiŽne is daarom van groot belang, zoals lichaamsverzorging en de handdoek niet door een ander laten gebruiken. Soms vindt een excisie plaats, waarbij de furunkel wordt uitgesneden, maar vaak is dat niet nodig omdat de steenpuist spontaan vanzelf kan genezen: de pus komt eruit en de pijn is meteen weg en na een paar dagen is ook de roodheid er niet meer.
  Wikipedia
Antibiotica zijn lang niet altijd nodig, behalve op hele specifieke plekken, zoals neus of bovenlip. Vanwege infectiegevaar worden mensen die tevens een kunstgewricht hebben wel met antibiotica behandeld.
Besmettelijkheid is een belangrijk probleem, niet alleen voor anderen, maar ook voor jezelf. Je kunt weer op een andere plek een furunkel krijgen. Verder jezelf wassen met water en zeep en dagelijks kleding en beddengoed op hete temperatuur wassen.