`Ik slaap zo slecht'

Slapeloosheid kan vele oorzaken hebben. Een oorzaak kan zijn dat we `denken' slecht te slapen terwijl we overdag best een uitgeruste indruk maken. Zonder het wellicht te weten hebben we ondanks onze `slapeloze nacht' toch nog wat uurtjes geslapen. Een belangrijke vraag is natuurlijk hoe ons dagritme is. Gaan we vroeg naar bed, zeg maar tien uur 's avonds en verwachten we dan tot de volgende ochtend te slapen tot acht uur, dan is dat een vrij lange slaaptijd. Als we in zo'n geval om zes uur 's morgen wakker worden en we kunnen niet meer doorslapen, is dat feitelijk geen slaapstoornis, maar een verkeerde verwachting van de slaaptijd. We moeten dus beginnen met een reŽle slaaptijd en een reŽle tijdsduur dat we wakker zijn.

De gemiddelde mens slaapt tussen de zes en tien uur, waarbij oudere mensen wat korter slapen dan die gemiddelde tijd. Sommige mensen doen nog een middagdutje en als we dan 's avonds niet goed kunnen inslapen, is het maar de vraag of dat een slaapstoornis is. Maar als we de hele dag wakker en bezig zijn geweest en 's avonds laat pas naar bed gaan en we kunnen niet inslapen of doorslapen en we worden weer heel vroeg wakker, is er wel sprake van een slaapprobleem. Hebben we lichamelijk klachten zoals reuma waardoor we wakker worden, liggen we 's nachts te piekeren of is er buiten tot diep in de nacht veel lawaai. Hebben we slechte slaapgewoonten, waarbij we geen vaste tijden kennen dat we opstaan of naar bed gaan?

Het is van belang de verstorende factoren vast te stellen en daar aan te werken. Het is van belang vaste slaaptijden aan te houden in een rustige donkere kamer. Oordopjes kunnen van nut zijn bij herrie van buiten of snurken van de partner. Als een middagdutje de slaap verstoort, doe het dan niet. En slaaptabletten? Die kunnen van nut zijn als we ze gebruiken om weer in een goed slaapritme te komen. Na een paar weken moeten we dan zonder kunnen omdat we dan in een vast ritme zitten. Wat als dat allemaal niet werkt en we perfecte slaaptijden aanhouden en alles doen wat voor een goede slaap nodig is? Maar dat het resultaat is dat we overdag uitgeput zijn, moe, geprikkeld en lusteloos. Dan is het zinvol om hulp te zoeken om te kijken wat achter de slapeloosheid schuil gaat.