De polsfractuur komt het meest bij ouderen voor

De polsfractuur komt vooral bij ouderen voor en dan ook nog vooral bij vrouwen. Doorgaans valt men voorover en in een reflex worden de handen naar voren gestoken om de val te breken, waardoor de pols de klappen opvangt en breekt. Afhankelijk van de ernst van de fractuur is alleen de ellepijp (ulna) of het spaakbeen (radius) gebroken, maar ze kunnen ook allebei gebroken zijn en eventueel ook nog scheuren in de pezen en spieren optreden.

De behandeling is daar ook naar: alleen gips of bij een ernstige breuk een operatieve ingreep. Normaal gesproken kan de pols weer na zo'n anderhalve maand genezen. Na dat herstel is het zinvol dat de fysiotherapeut een behandeling inzet om stijfheid in het gewricht te voorkomen en ervoor te zorgen dat de pols weer als vanouds werkt. Alles bij elkaar duurt dat toch al gauw drie maanden.

Hoewel een polsfractuur niet altijd te voorkomen is, is het toch goed om extra te letten op valgevaar. Alert zijn bij moeilijke paadjes of opgebroken weggetjes. En als we vaker wat breken en zelfs bij een lichte valpartij, dan moeten we zeker aan botontkalking denken.