`Ik moet er vaak 's nachts uit om te plassen'

Als we ouder worden dan 50 jaar, heeft meer dan de helft van ons last van nachtelijk plassen. Als dat één of twee keer per nacht is, is het nog niet zo'n probleem, maar als het vaker voorkomt kan het de nachtrust flink verstoren. Een kleinere blaascapaciteit kan de boosdoener zijn, maar vooral bij mannen is prostaatvergroting het meest voorkomende probleem van nachtelijk plassen. Een ander probleem is dat een hormoon, het ADH, wat antidiuretisch hormoon betekent, normaal gesproken 's nachts meer geproduceerd wordt dan overdag en er 's nachts dan voor zorgt dat de diurese (het plassen) afneemt, zodat we rustig kunnen slapen. Op oudere leeftijd doet dit hormoon het echter niet meer zo goed, zodat we vaker moeten plassen. 

Als we bedenken dat ADH geremd wordt door alcohol, dan gaat het bij de paar biertjes of borreltjes vlak voor het slapen gaan niet alleen om de hoeveelheid vocht die we voor het slapen gaan innemen, maar ook nog om het ADH dat een tandje minder werkt, zodat om die reden ook nog wat extra vocht moet worden uitgeplast.

Suikerziekte kan een reden zijn om vaak te plassen. Bij hartfalen houden we vocht vast, waardoor we bijvoorbeeld dikke voeten krijgen en 's nachts, als we liggen, plassen we dat extra vocht er weer uit. We zullen dan ook merken dat de dikke voeten 's morgens als sneeuw voor de zon zijn verdwenen.

Voor meer informatie en aanbevelingen zie thuisarts voor plasklachten bij vrouwen en plasklachten bij mannen.