`Ik plas bloed'

Als we `bloed plassen', schrikken we ons een hoedje en denken meteen het ergste. Hoewel het zeker iets onschuldigs kan zijn, is het toch verstandig om meteen de huisarts te raadplegen. Als er bloed in de urine zit, is het van belang om te weten of dat pijnlijk, bijvoorbeeld het plassen bij een blaasontsteking, of niet pijnlijk is, zoals bij blaasgezwellen het geval kan zijn.

De oorzaken van bloed bij de urine kunnen in de blaas zelf liggen, zoals een blaasontsteking, blaasstenen of blaasgezwellen. De gezwellen kunnen goedaardig of kwaadaardig zijn. Ook een vergroting van de prostaat of prostaatkanker kan soms de oorzaak van het bloedverlies zijn. Er kunnen ook problemen zijn in de urineleiders die lopen van de blaas naar de nieren. Een nierbekkenontsteking en verschillende nierziekten kunnen er eveneens verantwoordelijk voor zijn dat er bloed bij de urine zit. In een enkel geval kan voeding een rol spelen. Zo geven rode bietjes niet alleen een rode kleur aan de ontlasting, maar ook aan de urine.

Als de urine medisch onderzocht wordt, wordt er ook gekeken of er bloed in de urine zit. Als het om zichtbaar bloed gaat, is het wel duidelijk, maar als het om minuscule hoeveelheden gaat die niet met het blote oog zichtbaar zijn, dan kan een stripje nog wel bloed aantonen. We zien dit wel bij blaasontstekingen. Urine kan ook gekweekt worden en dan kan ook een blaasontsteking worden aangetoond. De kweek heeft het voordeel dat ook meteen door het laboratorium gemeld wordt voor welke antibiotica de gevonden bacteriŽn gevoelig zijn. Ook wordt gekeken naar de vorm van de cellen in de urine die afkomstig zijn van bijvoorbeeld de blaaswand. Mocht er een tumor of gezwel in het spel zijn, dan kan onderzocht worden of het om een goedaardig of kwaadaardig gezwel gaat. De behandeling van bloed bij de urine hangt uiteraard af van de oorzaak.