Ouderen weten weinig van hun `pillen' WS

Een wel heel boute uitspraak en klopt het ook of is het wat aangedikt? Het artikel over dit onderwerp in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde gaf de nodige opschudding en kreeg veel publiciteit. Het kwam zelfs in het NOS Journaal. De seniorenkrant medisch kan er dan ook niet omheen om aan dit artikel aandacht te besteden.

Senioren die 5 of meer medicijnen gebruiken weten weliswaar tweederde (65%) van hun medicijnen waarvoor ze dienen, maar voor eenderde (35%) van de medicijnen hebben ze geen idee waarvoor ze zijn voorgeschreven. Vooral 80-plussers en mannen weten dat vaak niet. Aan het onderzoek deden 754 patiŽnten van 60 jaar en ouder deel. Verwacht zou mogen worden dat mensen met een hoger opleidingsniveau het wel zouden weten, maar dat bleek niet het geval. Tussen hoger en lager opgeleiden was er geen verschil in hun beperkte kennis van geneesmiddelen. Het probleem van deze matige kennis is daardoor ook dat senioren niet zo gauw bijwerkingen door hun medicijnen zullen herkennen.

Artsen zullen ook de hand in eigen boezem moeten steken, want ze zullen vaker de patiŽnt moeten informeren over het medicijngebruik en vaker moeten checken of de senior wel weet wat hij slikt.foto Christophe Meneboeuf

Toelichting foto van de Acropolis: de oude Grieken kenden al de keerzijde van medicijnen toen ze het woord farmacon uitvonden: medicijn of vergif.