Kun je pijnstillers combineren?

We kennen vele pijnstillers, maar die zijn globaal genomen in drie categorieŽn te verdelen. Om de pijnbestrijding duidelijk te maken, wordt vaak de pijnladder van de Wereldgezond-heidszorg gebruikt. Deze kent een aantal stappen:

Pijnladder
Stap 1a    Paracetamol
Stap 1b    NSAID's
Stap 1c    Paracetamol + NSAID
Stap 2                 Overstappen op of toevoegen van een zwakwerkend opiaat
Stap 3                 Overstappen op of toevoeging van een sterkwerkend opiaat
Stap 4                 Toediening van een opiaat niet via de mond (zoals per injectie)

Bij lichte pijn wordt doorgaans als eerste keus een paracetamol geslikt. Vroeger was dan wel anders, want toen was de Aspirine nog erg populair. Als paracetamol onvoldoende werkzaam is, kan overgegaan worden op een NSAID (voorbeeld ibuprofen en diclofenac) of op een combinatie van paracetamol en een NSAID. Dit laatste is een afkorting van Non-Steroidal Anti-Inflammatory Drug en ze werken pijnstillend, koortsverlagend en ontstekingsremmend.


Wanneer de pijnmedicatie nog steeds onvoldoende is, kan een volgende stap een licht werkend opiaat zijn of de stappen kunnen gecombineerd worden. Dus paracetamol, NSAID en een zwakwerkend opiaat, zoals tramadol. Een volgende stap is een sterkwerkend opiaat, zoals morfine, wat ook weer gecombineerd kan worden met paracetamol en een NSAID. Als het allemaal nog onvoldoende is, kunnen opiaten per injectie worden gegeven.

Zoals we bovenstaand hebben gelezen kunnen we pijnstillers combineren. Het is verstandig om dat niet op eigen houtje te doen, maar met de huisarts te overleggen en zeker als er een schema gemaakt moet worden voor langdurig gebruik. Dan is voor het gebruik van een NSAID ook een `maagbeschermer' nodig, zoals het medicijn omeprazol. Waarom is dat? NSAID's kunnen de maagwand beschadigen en voor kleine (bloedende) zweertjes zorgen. Omeprazol gaan dit tegen door de maag wat minder zuur te maken.