Wat is de `piekerziekte'?

Mevrouw de Wit (74) (gefingeerde naam) heeft twee jaar geleden haar man verloren. Haar kinderen hebben haar goed opgevangen en kennen moeder altijd al als een piekeraarster, die zich om de kleinste dingen zorgen maakt, maar na het overlijden van hun vader is dat piekeren een stuk erger geworden. Ook lacht ze minder en is zelfs bij tijd en wijle wat verdrietig. Hoewel ze lichamelijk geen klachten heeft en nog bij wijze van spreken flinke wandelingen kan maken, is ze vaak te moe om de deur uit te gaan.

Mensen met een 'piekerziekte' of, in medisch jargon, gegeneraliseerde angststoornis, zijn vaak gespannen en nerveus en tobben over kleine, alledaagse gebeurtenissen. Vaak hebben ze slaapproblemen, zijn vermoeid en hebben last van gespannen spieren. De symptomen lijken erg op die van een depressie. Piekerziekte is bij ouderen de meest voorkomende angststoornis.

Psychotherapie als behandeling heeft de voorkeur, maar als men liever een antidepressivum heeft is dat ook een overweging. Hierbij moet wel bedacht worden dat antidepressiva nogal wat bijwerkingen hebben.