Migraine zonder hoofdpijn. Kan dat?

We weten allemaal wel wat migraine is: hevige hoofdpijn aan één kant van het hoofd, wat vaak ook nog gepaard gaat met misselijkheid en braken. Bovendien zijn we ook nog eens gevoelig voor licht en geluid.

Wat we misschien niet weten is dat er ook een migrainevorm is die doorgaans geen hoofdpijn geeft, al kan het wel. Wat op de voorgrond staat zijn visuele klachten. We kunnen hierbij denken aan vreemde gekartelde strepen in het gezichtsveld, lichtflitsen en soms zelfs even een tijdje niets zien, wat natuurlijk heel beangstigend is. De aanval duurt meestal niet langer dan een uur en zou geen restverschijnselen geven. Deze vorm van migraine wordt ook wel oogheelkundige - of oogmigraine genoemd.

De verschijnselen komen tegelijk voor in beide ogen, maar ze kunnen ook alleen maar in één oog optreden. In dat geval moeten we, als we lichtflitsen zien, altijd denken aan een netvliesloslating en snel medische hulp zoeken.

Wanneer dit beeld voor het eerst optreedt, is het sowieso goed om een medisch consult te vragen, zodat eventuele andere zaken kunnen worden uitgesloten en uitleg wordt gekregen over deze aandoening. Het is niet duidelijk wat precies de oorzaak is van oogmigraine. Wel wordt gedacht aan stress en spanning.