Zijn narcose en operatie riskant? WS

Hoewel narcose (anesthesie) en operaties steeds veiliger worden voor senioren, blijven er risico's. Uit een studie onder 300 oudere patiŽnten in Nederland blijkt dat verwardheid, ook wel delier genoemd, een belangrijke complicatie is. Ook moet er voor ouderen meer aandacht zijn tijdens de periode rond de operatieve ingreep. Op langere termijn blijkt soms dat geopereerde ouderen toch blijvend van slag zijn geraakt. Het UMCG (Universitair Medisch Centrum Groningen) doet onderzoek naar deze lange termijneffecten na een operatie.

Leven de mensen al vůůr de operatie op de rand van zelfstandig leven, dan kan een operatie net dat duwtje geven waardoor die zelfstandigheid verloren gaat. Is, vooral bij deze groep, een operatie nodig, dan is het zinvol goed te overleggen over de voor- en nadelen en dat zou kunnen betekenen een keuze te maken tussen thuis blijven wonen en wat korter leven dan niet meer thuis kunnen wonen met een wat langere levensduur.

Wikipedia

Niet alleen de reden voor operatie is doorslaggevend, maar doorgaans ook wat wij zelf vinden. Een operatie voor een `acute buik', zoals een acute blindedarmontsteking, is levensreddend en daar zullen we zeker achter staan, maar de keuze voor een operatie met de kans op incontinentie en verlies van zelfstandigheid zal een zware dobber worden. Als bijvoorbeeld de kans op incontinentie 10% is, zou ik het misschien nog doen, maar is de kans fifty-fifty, dan zou ikzelf er waarschijnlijk van afzien, terwijl een ander weer dat helemaal geen probleem vindt en daar prima mee kan leven. Verlies van zelfstandigheid zal waarschijnlijk wťl voor velen een brug te ver zijn. 

En als de levensverwachting door een aandoening zoals ernstig hartfalen of kanker het perspectief toch al verkleint, zullen we waarschijnlijk de resterende tijd toch liever thuis doorbrengen. Kortom, niet iedere operatie is vanzelfsprekend. We zullen ons goed moeten verdiepen in de voors en tegens en daarover de chirurg en anesthesist de hemd van het lijf moeten vragen om onze keuze zo goed mogelijk te kunnen maken.
Uitgebreide informatie over narcose is te vinden in de patiŽntenfolder van het Canisius Wilhelmina ziekenhuis in Nijmegen.

Bron bovenste 2 alinea's: klik hier.