Ik ben de laatste tijd zo moe

Zo op het eerste gezicht kunnen we met moeheid alle kanten op. Talloze lichamelijke en geestelijke problemen kunnen moeheid veroorzaken. Toch valt er natuurlijk wel wat over te zeggen. Allereerst hoort moeheid niet bij het ouder worden. Er is gewoon iets aan de hand. Wat kan dat zijn? Zo is de kans dat we minieme hoeveelheden bloed verliezen via de darmen een stuk groter vergeleken met jongeren en kan op grond daarvan een bloedarmoede ontstaan, die we weliswaar niet opmerken, maar wel gekenmerkt kan worden door moeheid.

Schildklieraandoeningen kunnen onopgemerkt blijven, maar kunnen wel moeheid geven. Het leven `een beetje moe' zijn kan een gevoel zijn bij een depressie. Infecties kunnen moeheid veroorzaken. Een verminderde werking van onze lever en nieren kunnen ons een moe gevoel geven. Verschillende vormen van kanker kunnen vermoeidheid geven. Hartfalen geeft als eerste verschijnsel vaak moeheid en longaandoeningen zijn ook bekend als veroorzakers van moeheid. Sommige medicijnen kunnen ook als bijwerking moeheid geven. Maar het kan natuurlijk ook zijn dat we heel slecht slapen en daarom doodop zijn.

Moeheid is een klacht waar we iets aan moeten doen. Want misschien is de moeheid goed te behandelen en hebben we erger kunnen voorkˇmen. En zeker als al een hele tijd geen bloed is geprikt, kan het geen kwaad dat een keer te doen. Sterker nog: we krijgen dan voor eventuele toekomstige bloedonderzoeken vergelijkingsmateriaal.