Nachtelijke krampen

Een lezer meldde dat, hoewel de jaren wel gaan tellen, hij nog behoorlijk gezond en fit is. Alleen de nachtelijke krampen zijn een beproeving. Hij geeft anderen die er ook last van hebben wel een tip uit eigen ervaring: `Als ik van de nachtkrampen wakker wordt, sta ik op en ga even lopen. Vaak gaat het dan weer snel over'.

Wat zijn die krampen en wat is er aan te doen? 's Nachts trekken de spieren in kuit of voeten samen en geven pijn. Dat onderscheidt nachtelijke krampen al meteen van rusteloze benen (restless legs) en slaapschokken, want bij deze aandoeningen treedt geen pijn op. Nachtkrampen treden aanvalsgewijs op en kunnen een aantal minuten aanhouden. Hoe ouder we worden, hoe meer kans we hebben op deze krampen. Het zou zelfs bij 30 tot 50% van de senioren voorkomen. Er zijn wel een aantal behandelingen, maar echt afdoende lijken die niet altijd te zijn. Suggesties zijn bijvoorbeeld om met de handen tegen de muur of tegen de leuning van een stoel te staan en de kuit te rekken. Dit zou ook al kunnen worden gedaan voor het slapen gaan. Maar de bovengenoemde lezer heeft succes met zijn behandeling. Dus dat is ook zeker een aanbeveling.

Het medicijn hydrokinine (Inhibin) scoort redelijk goed om de pijn te bestrijden. Het is zeker geen onschuldig middel en daarvoor moeten we zeker naar de huisarts gaan. Want die neemt onze medische situatie mee, waaronder medicijngebruik, om te beoordelen of het gebruik van dit middel verantwoord is.