Kalk- of schimmelnagels komen veel bij ouderen voor

Zo'n 5% van de bevolking heeft last van schimmelnagels, ook wel kalknagels of onychomycose genoemd. Ouderen hebben een 30 keer grotere kans om het te krijgen vergeleken met kjnderen. Vooral de voetnagels worden getroffen en nauwelijks de vingernagels (98% versus 2%).

Kalknagels zijn erg moeilijk te behandelen. Crèmes bijvoorbeeld dringen maar heel slecht door in de nagels. Een optie zou nog kunnen zijn om tabletten tegen schimmels te slikken, maar de vraag is of je dat er voor over moet hebben, want deze medicijnen hebben natuurlijk ook weer bijwerkingen, terwijl schimmelnagels betrekkelijk onschuldig zijn.

Om cosmetische redenen zullen waarschijnlijk toch een aantal mensen behandeling willen. Een optie kan dan zijn om de nagel te behandelen met de nagellak amorolfine. Het vergt wel veel geduld, maar het is zeker het proberen waard. Mocht men toch van schimmelnagels willen afkomen en niet alleen om cosmetische redenen, dan is het goed hierover met de huisarts of dermatoloog te overleggen.