Ik heb last van jeuk

Jeuk is een ernstig probleem en kan ons tot wanhoop brengen. Het zal ons al moeite kosten om dit stukje te lezen, want alleen al de gedachte aan jeuk geeft al een kriebelend gevoel. Vooral als we de oorzaak niet kennen, is jeuk heel vervelend. Jeuk door eczeem is erg, maar we weten in ieder geval waar het vandaan komt. Jeuk waarvan de oorzaak niet bekend is, geeft ongerustheid of de jeuk wel over gaat. Heel veel oorzaken kunnen jeuk geven, zoals verschillende huidaandoeningen, diabetes en een droge huid. We kunnen ook ergens allergisch voor zijn wat zich uit in een allergische huidreactie en dat kan ook jeuk geven. Jeuk door een psychische oorzaak lijkt helemaal ongrijpbaar, maar dat moet natuurlijk verder worden uitgezocht.

Het is belangrijk om uit te zoeken wat de jeuk kan veroorzaken. Zoals gezegd, bij eczeem is het duidelijk en hoeven we geen verder onderzoek te doen en moet een therapie worden ingesteld. Maar er kunnen andere ziekten achter de jeuk schuil gaan die we niet meteen herkennen. Dan zal soms bloedonderzoek nodig zijn en moeten we de huisarts of huidarts raadplegen. We moeten ook nog eens goed bekijken welke medicijnen we gebruiken, omdat geneesmiddelen eveneens de boosdoener kunnen zijn. Wat bij senioren vaak de oorzaak kan zijn is een droge huid.

Wat kunnen we zelf doen als we toch af en toe last van jeuk blijven houden? Natte washandjes eventueel gevuld met ijsblokjes kunnen verlichting geven. Een beetje azijn erbij zou ook van nut kunnen zijn. Sommige middelen als levomentholzalf zijn zonder recept verkrijgbaar. En kunnen we zelf onvoldoende de jeuk bestrijden, dan heeft de huisarts nog een scala aan zalven en crèmes en tabletten die de jeuk bestrijden zoals cetirizine.