Huisdieren bij depressie

Als je depressief bent kunnen huisdieren troost, warmte en veiligheid bieden en ze zijn te vertrouwen. Het verzorgen van ze leidt je af van de eigen problemen. Huisdieren maken je aan het lachten, vrolijken je op en maken je blij. Ze hebben ook een rustgevend en kalmerend effect en lichamelijke aanraking werkt ontspannend. Een dier voelt je stemmingen aan.
`Als je op straat je hond uitlaat, krijg je veel sneller contact. Ik werd altijd wel aangesproken. Door kinderen die hem graag willen aaien. Door vrouwen die hem zo schattig vinden. Door mannen die het niet kunnen laten om een grapje te maken over mijn grote `waakhond'. Ook kwam ik andere mensen met honden tegen. Als Tommie het goed kan vinden met de andere hond, maak ik een praatje met het baasje.

De psychiater, die gelukkig ook van honden hield, zei dat ik hem mee in de spreekkamer kon nemen. Ik merkte hoeveel gemakkelijker het is om over jezelf te praten als je reiskameraad, je gezel, aan je voeten ligt. Later, in mijn eigen werk als psychiater, heb ik patiŽnten die over hun hond spraken, altijd gevraagd hun hond mee te nemen.'