Welke soorten hoofdpijn zijn er?

Hoofdpijn is een veelgehoorde klacht. Er zijn ook speciale hoofdpijnpoli's (hoofdpijncentra) verspreid over Nederland. Er zijn ook heel veel verschillende soorten hoofdpijn. Zo kennen we de spanningshoofdpijn, die wel wordt vergeleken met een helm die op het hoofd wordt gedrukt. Stress is hierbij een belangrijke factor.

We kennen de migraine, die vaak aan één kant van het hoofd is gelokaliseerd. Hoofdpijn door bepaalde stoffen, zoals alcohol (de kater de volgende dag) en te veel koffie. Clusterhoofdpijn is de bonkende hoofdpijn bij het oog of aan de zijkant van ons hoofd dat in aanvallen op komt zetten. Waar we als senioren op moeten letten is de hoofdpijn die voor het eerst begint boven de 50 jaar. Die klachten kunnen wijzen op verschillende aandoeningen waarvoor verder medisch onderzoek nodig is.

Acute hoofdpijn met forse pijnklachten is ook altijd een alarmsignaal of hoofdpijn met ochtendbraken. Dan is verder medisch onderzoek van groot belang. Het ernstiger worden van hoofdpijn binnen zes weken na een hoofdtrauma, zoals een valpartij, moet ook altijd direct medisch onderzocht worden omdat het kan wijzen op een hersenbloeding.

Bij spanningshoofdpijn moeten we voor onszelf bekijken of we stress hebben, of we ergens mee zitten en daar proberen wat aan te doen. Medicijnen zoals paracetamol of ibuprofen kunnen ook helpen. Wel moeten we oppassen voor overmatig gebruik van deze middelen, omdat, paradoxaal genoeg, we ook weer hoofdpijn kunnen krijgen van te veel paracetamol en te veel ibuprofen (medicatiegerelateerde hoofdpijn). Welke medicijnen we bij migraine moeten gebruiken, kunnen we overleggen met de huisarts. Voor clusterhoofdpijn moeten we medische hulp zoeken, want daar is een gespecialiseerde behandeling voor nodig. Bij aanhoudende hoofdpijn is het raadzaam een consult te vragen bij een hoofdpijnpoli. Dan worden we goed onderzocht en kunnen wellicht oorzaken worden opgespoord die te behandelen zijn.