Hartje zomer en het is bloedheet. Hoe trotseren we de hitte?

Hitte of een hittegolf is een regelrechte bedreiging voor kwetsbare ouderen, maar ook senioren die wat vitaler zijn moeten toch een paar maatregelen nemen wanneer de temperatuur boven de 25 graden komt, maar zeker als de temperatuur stijgt tot boven de 30 graden. Hoe merk je de eerste verschijnselen van hitte? Moeheid, ook mede doordat niet goed geslapen wordt door de hitte, duizeligheid, verstopping, hoofdpijn, concentratie-problemen. Weinig plassen kan ook op uitdroging wijzen en zeker als die donker van kleur wordt.

Wanneer de bovengenoemde symptomen optreden, moeten we al lang maatregelen hebben genomen, want anders komen we in de gevarenzone met klachten als krampen, misselijkheid, ernstige moeheid, neiging tot flauwvallen en zelfs bewusteloosheid.   Wikipedia

Het is belangrijk voldoende te drinken en meer dan gebruikelijk. Minimaal 2 liter per dag zou toch moeten, want we kunnen behoorlijk transpireren. Maar ook als we geen dorst hebben, is het van belang om te drinken. Een tip is om een flesje water in je nabijheid te hebben en daar af en toe een slok uit te nemen. Het vocht hoeft natuurlijk niet alleen water zijn, maar ook gedacht kan worden aan fruitsappen en melk. Bouillon zorgt weer voor de nodige mineralen. Fruit en groenten zijn ook van belang, niet alleen voor het vocht maar ook voor vitaminen en zouten.  

Het is ook goed om luchtige kleding te dragen en bij voorkeur de schaduw op te zoeken en de woning zo koel mogelijk houden met zonneschermen, ventilators of airconditioning.

Maar we kunnen ook wat voor elkaar doen. Opletten of mensen in onze omgeving door de hitte hulp nodig hebben. 

Waar we misschien niet meteen aan zouden denken, zijn medicijnen. Het kan zelfs gevaarlijk zijn om sommige geneesmiddelen tijdens de hitteperiode trouw in te nemen. We kunnen hierbij als voorbeeld denken aan diuretica (`plaspillen'). Het is niet logisch eenzelfde dosis in te nemen als we al veel vocht verliezen door de hitte. Maar een dosisaanpassing moeten we natuurlijk niet op eigen houtje doen, maar het zeker overleggen met de huisarts. Hij is degene die de medicatie uiteindelijk moet beoordelen en daarover de afspraken maken.

Voor meer informatie over hoe we om moeten gaan met zeer warme dagen of een hittegolf geeft het Ouderenfonds een goed overzicht.