Het komt er weer aan: de griepvaccinatie

In de periode tussen half oktober en half november zullen velen van ons zich weer aanmelden voor de griepvaccinatie. Hoewel velen? Nog net geen 50% van de senioren tussen de 60 en 65 jaar die geen formele medische indicatie hadden voor influenzavaccinatie liet zich vaccineren. Maar dat kan ook een goede reden hebben: het zekere voor het onzekere nemen. Maar ingeval van problemen aan hart, luchtwegen en longen is vaccinatie echt belangrijk. Diabetes en verminderde nierfunctie zijn ook goede argumenten voor de griepprik. Wanneer men bekend is met een verminderde weerstand tegen infecties is dat ook een prima indicatie. En algemeen worden senioren van 60 jaar en ouder geadviseerd om zich te laten inenten tegen de griep.

Ook al zouden we het willen, er zijn ook redenen om de griepprik uit te stellen en dat speelt bij een acute ziekte, de periode van herstel daarna en koorts. Dan moeten deze klachten over zijn en dan kan alsnog de griepprik gegeven worden. Wanneer iemand allergisch is voor kippenei-eiwit zou, eventueel onder medische begeleiding, nog wel gevaccineerd kunnen worden. Wanneer mensen pannenkoek of cake kunnen eten, lijkt de kans op een kippenei-eiwit allergie echter heel klein. Bij allergie voor het conserveermiddel van het vaccin of voor het antibioticum neomycine kan niet gevaccineerd worden.

Misschien nog leuk om te melden is dat na een week na de grieppik de antistoffen worden gevormd en na een maand de hoogste spiegel wordt bereikt. Vervolgens zijn we dan,  hopelijk, 24 weken beschermd tegen de griep. Maar goed, dan zijn we al weer bijna een half jaar verder.