`Ouderdom komt met gebreken. Hoe kunnen we het tij een beetje keren?'

`De ouderdom komt met gebreken' is een gezegde waar je bijna mismoedig en allerminst vrolijk van wordt. Zit er dan niks vrolijks meer in het vat? Gelukkig heeft de medische wetenschap niet stilgezeten en leven we in een welvarend land, waardoor we een prettig bestaan hebben, terwijl  vroeger veel ouderen al lang door de gebreken van de oude dag zijn bezweken. Denk maar aan de aanzienlijk verbeterde kansen voor hartpatiŽnten: dotteren, stents en bypass-operaties.

Een ander groot voordeel is dat we nu zelf veel meer het heft in eigen handen kunnen nemen. Door de informatierevolutie via internet is heel veel kennis voor ons beschikbaar. Ook heel veel medische kennis. Meer dan ooit hebben we de mogelijkheid om therapieŽn die artsen voor ons afspreken nog eens door te nemen op internet. We moeten dan wel weten waar we betrouwbare informatie kunnen vinden.
Willen we de vinger aan onze eigen gezondheidspols houden, dan moeten we daar ook wat voor doen, zoals meer kennis opdoen over medische onderwerpen. Wellicht met tegenzin de bijsluiters doornemen van medicijnen die we slikken. Want over een tijdje zijn we misschien vergeten dat die prikkelhoest waar we last van hebben, is begonnen toen we medicijnen kregen voor onze hoge bloeddruk. En de huisarts zal wellicht ook niet meteen na een paar maanden de link leggen dat het om een bijwerking van het medicijn tegen de hoge bloeddruk gaat.

Het gaat er niet alleen om de ziektebeelden die we hebben goed te kennen. Dat blijft natuurlijk erg belangrijk omdat we dan veel eerder de signalen van ons lichaam kunnen interpreteren. Maar het kan ook geen kwaad om over aandoeningen te lezen die we niet hebben, maar die we wel kunnen krijgen. Als we al vroeg door onze kennis vermoeden dat er iets aan de hand is, kunnen we ook vroeg aan de bel trekken en is de kans op genezing wellicht groter. Maar daarnaast kunnen we natuurlijk ook nog gezonder leven.

`De ouderdom komt met gebreken'. Van de kant van de medische wetenschap wordt geprobeerd die gebreken te anticiperen en te lijf te gaan. Van onze kant kunnen we met de verworven medische kennis ook op onszelf letten. En wie weet krijgen we nog een aardig rendement.