Duizeligheid bij het opstaan

Op latere leeftijd worden de `bewakers' van de bloeddruk minder gevoelig. Deze zogenoemde baroreceptoren liggen in de wanden van enkele grote bloedvaten en zorgen ervoor dat de bloeddruk redelijk constant blijft in welke houding we ons ook bevinden. Als de bewakers het wat af laten weten, kan houdingsduizeligheid ontstaan: als we uit bed stappen en we lopen naar het toilet, kunnen we opeens duizelig worden en hebben we de neiging om te vallen. Onze baroreceptoren kunnen het even niet bijbenen en nog de bloeddruk in hun hoofd hebben die we hadden in liggende positie. De rechtopstaande houding was nog niet ingecalculeerd. Hebben we hier last van, dan is het verstandig om eerst op de rand van het bed te gaan zitten, dan te gaan staan met ondersteuning van een stoel en dan pas te gaan lopen.

Oorzaken van duizeligheid

Bij 417 duizelige senioren werd onderzocht wat de oorzaak van hun duizeligheid is. De belangrijkste oorzaak is duizeligheid door hart- en vaatziekten (57%). Problemen binnen het evenwichtsorgaan komen voor bij 14% en een psychiatrische stoornis is goed voor 10%. Medicatie veroorzaakt maar liefst bij 23% van de deelnemers duizeligheid. Bij meer dan de helft van de deelnemers is er meer dan één oorzaak.
In tegenstelling tot de verwachting dat duizeligheid met name een probleem is van het evenwichtsorgaan, zijn de belangrijkste oorzaken hart- en vaataandoeningen. Dat de oorzaak van duizeligheid zo vaak door medicatie wordt veroorzaakt is echt een verrassing. Zo'n hoog percentage was niet bekend.