Droge ogen

Wanneer we spreken over droge ogen geldt dat voor beide ogen. We hebben in de ogen een branderig en droog gevoel alsof er zand in de ogen zit. Droge ogen ontstaan doordat er te weinig traanproductie is om de ogen voldoende te bevochtigen. Mochten we tranende ogen hebben, dan houdt dat niet in dat we daarom geen droge ogen hebben. We hebben die tranende ogen omdat die ontstaan als gevolg van irritatie aan de ogen en de tranende ogen oefenen niet de vochtbeschermende werking uit. Gezondheidsplein zet de symptomen van droge ogen nog eens op een rijtje.

Leeftijd is één van de belangrijkste boosdoeners van droge ogen. Als we ouder worden hebben we namelijk de pech dat we minder tranen produceren, met gevolg dat we droge ogen krijgen. Gelukkig is er wel wat aan te doen. Dan kunnen `kunsttranen' gebruikt worden, zoals duratears of Artelac (hypromellose). Verder kunnen we beter uit rokerige omgevingen wegblijven en ruimtes waar de airconditioning aanstaat, omdat de ogen dan snel geïrriteerd raken.

Op de site van de Deventer oogartsen kunt u filmpjes zien over droge ogen en op de website Huidinfo kunt u eveneens informatie vinden over droge ogen.