Werken cranberry's bij een blaasontsteking?

Een blaasontsteking (cystitis) komt veel voor bij senioren en het zijn vooral vrouwen die hier last van hebben. Dat komt omdat de urinebuis van vrouwen een stuk korter is dan die van mannen. BacteriŽn in de buurt van de opening van de urinebuis kunnen bij vrouwen daarom gemakkelijker naar binnen dringen. De klachten zijn vooral het vaak moeten plassen dat pijnlijk is een branderig aanvoelt. Andere symptomen kunnen een stinkende urine, een zeurende pijn in de buik of rug, misselijkheid en braken zijn. Soms kan er ook wat bloed in de urine zitten. 


Wat we zelf kunnen doen is veel drinken. We plassen dan weer veel uit waaronder veel van de bacteriŽn die ons last bezorgen. Maar veel drinken is niet voor iedereen een pretje. Zo kan het voor 80-jarigen een zwaardere belasting zijn dan voor 70-jarigen. Zijn cranberry's de oplossing? Het lijkt er wel op, want ze kunnen een gunstige rol spelen bij blaasontstekingen bij mannen en vrouwen.
Wikipedia

Niet zozeer de verzuring van de urine is de kracht van cranberry's, maar meer de gunstige werking op de bacteriŽn die verscholen zitten in de wand van de blaas. Cranberry's zouden deze bacteriŽn effectief kunnen bestrijden.
We moeten met cranberry's erg oppassen als we antistolmiddelen zoals marcoumar gebruiken. Cranberry's versterken namelijk de werking van de antistolling. Als we ze willen gebruiken en we nemen dagelijks antistollingstabletten in, dan zullen we dit toch zeker aan de huisarts moeten melden en deze zal het doorgeven aan de trombosedienst. Dan kan in de dosering van de antistol rekening gehouden worden met het gebruik van cranberry's.