Buikvet, wat doe je eraan?

Wanneer we de 50-jarige leeftijd passeren, neemt de kans op overgewicht toe en is vooral vet wat daar aan bijdraagt. Het `buikje' kondigt zich aan en we meten maar liever niet onze middelomtrek. Buikvet, dat zich tussen de darmen en andere buikorganen bevindt, is een grotere bedreiging voor onze gezondheid dan de vetlaag die onder onze huid zit. Zo kan de stofwisseling door buikvet ongunstig be´nvloed worden en neemt de kans op hart- en vaatziekten en diabetes toe. Verder is er een direct verband met een verhoogd cholesterol, waarbij het slechte cholesterol te hoog en het goede cholesterol te laag is.

Het zal geen verrassing zijn hoe we buikvet kunnen aanpakken. Het is het bekende verhaal voor overgewicht: bewegen en een dieet. Naast bewegen helpt krachttraining ook. Dat zijn bijvoorbeeld oefeningen met gewichten die we moeten optillen. Wanneer we niet een klein buikje hebben maar echt een flinke buik, dan is het zinvol om via professionele hulp je gezondheid weer op orde te krijgen. Dan kan ook nagegaan worden of in hoeverre we ons kunnen en mogen inspannen. De huisarts zal ons vast wel hierin kunnen adviseren.

Lastig is het om af te moeten vallen en we bang zijn om de lekkere dingen te moeten laten staan, zoals het saucijzenbroodje of de moorkop bij de koffie. Als we echt moeten afvallen is het beter om ook in dit proces begeleid te worden door een diŰtist. Dan kan het hele eetpatroon besproken worden en zal af en toe een saucijzenbroodje of moorkop zeker mogelijk zijn. Maar zelf weten we natuurlijk ook al veel van wat gezond en ongezond is.

Ondertussen zijn wetenschappers natuurlijk al bezig om medicijnen te bedenken en te ontwikkelen die buikvet kunnen bestrijden. Maar die geneesmiddelen (die ook weer bijwerkingen zullen hebben), als ze er misschien eenmaal zijn, zullen vast alleen voor erge gevallen worden gebruikt, want de gezonde weg zal zijn om zelf zo veel mogelijk proberen af te vallen.

Lit Harvard Medical School