Brandend maagzuur

We kennen het allemaal. Het brandend gevoel in onze maag en vooral als we ook nog oprispingen hebben, dan gaat er eveneens een brandend gevoel naar de slokdarm. We nemen voor dit brandend maagzuur of zuurbranden een pilletje of drinken wat melk. Bekend is de Rennie, die ongetwijfeld in vele jaszakken van mannen van middelbare of oudere leeftijd zat en waarschijnlijk nog zit.

Zuurbranden moet niet alleen bestreden worden omdat het pijnlijk is, maar ook omdat het schade aan de maag- of slokdarmwand kan aanrichten. We kennen daarom geneesmiddelen die het maagzuur neutraliseren, zoals de eerder genoemde Rennie, maar we kennen ook geneesmiddelen die de maagzuurproductie remmen, zoals omeprazol.

Soms weten we al waaróm we last van zuurbranden hebben, omdat we er bij bepaalde spijzen last van hebben. Roken en te veel alcohol kunnen ook de klachten verergeren. Gebruiken we pijnstillers als ibuprofen, dan kunnen die de maagwand ook beschadigen. Het is dan beter, als het kan, om paracetamol te nemen. Mochten we echter toch ibuprofen nodig hebben, dan is het goed om een middel erbij te gebruiken die de maagzuurproductie remt, zoals het net genoemde omeprazol, in dat geval ook wel `maagbeschermer' genoemd.

Wanneer de klachten aanhouden, is het goed verder uit te zoeken wat er aan de hand is. Hebben we nooit maagproblemen gehad, maar ontstaan plotseling hevige klachten, dan is het oppassen geblazen en is het verstandig direct aan de bel te trekken. Want de kans op een tumor met het ouder worden neemt toe en dan kunnen we er maar beter op tijd bij zijn.