Afvallen vermindert de kans op een beroerte (CVA)

Als we overgewicht hebben, dan kunnen we door af te vallen de kans op een beroerte (CVA) verminderen. Het is zeer de moeite waard om dat te doen, omdat we bij overgewicht  sowieso de kans lopen op diabetes, hoge bloeddruk, verhoogd cholesterol en nog meer. Het loont dus de moeite om ons voor het gewicht (afvallen dus) in te spannen. Als het afvallen niet om een paar kilo gaat, maar om veel meer, dan is het verstandig om het afvaltraject via de huisarts, diŽtiste of gewichtsconsulent te regelen.

Harvard Medical School geeft wat tips hoe we kunnen afvallen. Allereerst: bewegen. Dat weten we wel, maar het komt er soms niet van. Maar voor veel senioren is wandelen en fietsen een leuk en gezond uitje. We kunnen verder meer letten op de calorieŽn: minder frisdranken en met suiker opletten. Minder snoepen, ook al lonken de koekjes en het slagroomgebak. We hoeven ze niet te laten staan, maar als het dagelijkse kost wordt, zal het toch te veel van het goede worden. Snacks bevatten ook heel veel calorieŽn. We kunnen dat ook minderen.

Maar wellicht is de bovenste alinea helemaal niet nodig. Want we weten natuurlijk zelf al lang wat we in onze eetgewoontes moeten veranderen om af te vallen. En met een klein stapje beginnen kan al plezierig aanvoelen. Je tevreden voelen als je al 3 kilo kwijt bent. Als we medicijnen gebruiken kan het ook geen kwaad om de bijsluiters te raadplegen of we een bijwerking tegenkomen die voor gewichtstoename zorgt. Mocht dat zo zijn, dan zouden we hierover met de huisarts kunnen overleggen. Zelf ben ik de laatste tijd wat aangekomen en dat komt niet door extra tompoesjes of andere lekkernij, maar waarschijnlijk omdat ik gestart ben met een nieuw medicijn, dat ik liever niet wil stoppen. Dus toch maar een extra tandje bijzetten om er wat af te krijgen?

TIP Lees in deze seniorenkrant hieronder ook het stukje over De waarde van BMI bij ouderen net iets anders?