Ik heb een wondje op mijn hoofd dat maar niet geneest

Het kan een keer gebeuren dat we voor de spiegel staan en een klein rood vlekje op het voorhoofd zien. `Het gaat wel weg', denken we en besteden er niet veel aandacht aan. Soms trekt er wel eens een venijnig steekje door het vlekje. Maar als we een beetje bloed op het kussen vinden en het wondje wordt wat groter, maken we ons toch wat zorgen. Tot er een korstje op komt en het plekje weer iets kleiner wordt. `Voor niets zorgen gemaakt', denken we dan. Maar het korstje breekt weer open en het mysterieuze plekje wordt weer groter. Omdat we er nu al enkele maanden mee lopen, besluiten we toch maar naar de huisarts te gaan.

De huisarts stelt al gauw de waarschijnlijkheidsdiagnose huidkanker (basalioom), een niet zo'n kwaadaardige vorm, omdat het praktisch nooit uitzaait, maar wel groeit. Daarom moet zo'n plekje ook meteen verwijderd worden, want het kan het omliggende huidgebied en dieper gelegen weefsels stukmaken. Voor de zonliefhebber is zo'n diagnose slecht nieuws, want de oorzaak is blootstelling aan zonlicht. Niet dat de zonvakanties taboe zijn, maar je moet wel een paar voorzorgsmaatregelen nemen: blijf tijdens het heetste deel van de dag en wel tussen elf en drie uur in de schaduw, draag in de zon een pet of een hoed en gebruik antizonnebrandcrème op de onbedekte huid. En het blijft natuurlijk opletten geblazen of we niet opnieuw een rood plekje zien. En dan moeten we niet alleen naar het hoofd kijken, maar ook op bijvoorbeeld de borst of rug.
Wikipedia

Een basalioom is één van de meest voorkomende vormen van huidkanker en in 2008 kregen in ons land 29.000 mensen ermee te maken, terwijl dat in 1973 er 4200 waren. Er is dus sprake van een fikse groei.

Basaliomen worden vooral gezien bij mensen van boven de 40 jaar, hoewel ze ook steeds meer voorkomen bij jongere mensen.