Artrose komt het meest voor bij senioren

Artrose is een aandoening van het gewricht waarbij het gewrichtskraakbeen afneemt en er klachten ontstaan van pijn, stijfheid en beperking van de bewegingen. De ziekte begint meestal al vanaf de 45-jarige leeftijd. Niet alleen de leeftijd is de boosdoener, ook overgewicht. Ochtendstijfheid is een bekend verschijnsel en artrose van handen, schouders, nek, knieŽn  en heupen komen het meest voor. 

  Wikipedia

Bewegen van het gewricht is van groot belang. Niet alleen omdat de spieren rond het gewricht dan niet snel verslappen, maar ook het kraakbeen zal `gevoed' worden, waardoor de klachten kunnen verminderen.

Pijnbestrijding is een essentieel onderdeel van de behandeling van artrose. Pijn lijdt er immers toe dat het gewricht niet meer wordt bewogen, waardoor, omdat de spieren rond de gewrichten gaan verslappen, de gewrichtsvlakken niet meer goed tegen elkaar aanliggen, waardoor het gewricht niet meer goed kan functioneren. We kunnen als pijnstiller denken aan medicatie zoals ibuprofen, maar ook niet-medicamenteuze therapieŽn, zoals warmtebehandeling met paraffineomslagen of kortegolfdiathermie, ,kunnen effectief zijn. Wanneer artrose echt veel pijn geeft en invaliderend is, zal een operatie nodig zijn. Bij heupartrose bijvoorbeeld wordt dan een `nieuwe heup' (total hip) ingebracht.