Last van pijnlijke aambeien

Aambeien of hemorrho´den zijn uitgezette zwellichamen waarin bloedvaten zich bevinden en die zich rond de anus bevinden. Ze sluiten de anus hermetisch af, zodat er geen luchtjes of ontlasting de anus kunnen passeren. Het  probleem met aambeien is dat de bloedvaten door bijvoorbeeld persen, dus hoge druk, kunnen gaan uitzetten. Hard persen is dus een risicofactor, maar ook veroudering kan er voor zorgen dat de zwellichamen achteruitgaan.

Er worden vier stadia onderscheiden. Bij graad I is er sprake van een licht vergroot zwellichaam, maar die komt nog niet naar buiten. Het enige verschijnsel is een beetje jeuk en af en toe een beetje bloedverlies bij de ontlasting. Graad II is wat erger en kenmerkt zich ook door een branderig gevoel. Bij graad III wordt de aambei zichtbaar en bevindt zich dus buiten de anus. Terugduwen lukt nog wel, maar kan pijnlijk zijn. Bij graad IV zit terugduwen er niet meer in. De aambeien zijn behoorlijk pijnlijk en zitten is praktisch onmogelijk. Het spreekt vanzelf dat in zo'n situatie medische hulp nodig is. Een mogelijkheid om aambeien te voorkˇmen is door er voor te zorgen dat de ontlasting niet te hard wordt, zodat we niet enorm hoeven te persen. Dit kan bijvoorbeeld door voedingsmaatregelen.

Is er al sprake van verstopping, dan moeten we dat behandelen. Door de eerder genoemde voedingsmaatregelen, waaronder voldoende drinken en door laxeermiddelen. Maar ook het niet te lang ophouden van de ontlasting kan helpen, zodat we later niet hoeven te persen. Een optie is ook om na een bezoek aan de WC het anale gebied te spoelen met warm water. We kunnen er ook voor zorgen dat de sluitspier rond de anus sterk en krachtig blijft, door deze sluitspier regelmatig samen te trekken.

Wat als we al last hebben van aambeien? Dan kunnen we met aambeienzalf en eventueel zetpillen de pijn bestrijden. Er zijn geen zalven die de aambeien op zich kunnen genezen. Inlegkruisjes kunnen verhinderen dat we bloed in onze broek krijgen. De lichte vorm kan vanzelf overgaan en vooral door de preventieve leefregels. Blijven de aambeien hardnekkig terugkomen, dat is zeker medische hulp nodig en in het uiterste geval een operatieve ingreep.